מהי בדיקת סיסי שליה (CVS)?
בדיקת סיסי שליה (CVS) היא בדיקה פולשנית לצורך אבחון גנטי של העובר שבה נלקחת דגימה מהשליה לצורך בדיקת הכרומוזומים או ה-DNA של העובר. בדיקה זו מבוצעת בשבוע 10-13 להריון.
ההתוויות לביצוע סיסי שליה כוללות בדרך כלל שקיפות עורפית לא תקינה (מעל 3 מ"מ) שמעידה על סיכון גבוה להפרעה כרומוזומלית או נשאות של מחלה גנטית בהורים לצורך אבחון מחלה גנטית ספציפית בעובר.
הבדיקה יכלה להתבצע או בגישה וגינלית דרך צוואר הרחם או בגישה בטנית כתלות במיקום השליה. בגישה הוגינלית הרופא שמחדיר את המחט דרך צוואר הרחם מונחה על-ידי עוזר שמבצע באותו זמן אולטראסאונד דרך הבטן.
לעיתים דגימת השליה שנלקחה איננה מספקת ויש צורך לחזור על הבדיקה. לעיתים קרובות יתכן בעקבות הפעולה דימום וגינלי קל למשך מספר ימים. לעומת זאת, אם בעקבות הפעולה מופיע דימום בכמות רבה, רטיבות או חום יש להיבדק באופן מיידי.
הסיבוכים הכרוכים בפרוצדורה זו הם בעיקר אובדן הריון ובאופן נדיר יותר זיהום תוך רחמי.
היתרון של סיסי שליה על פני דיקור מי שפיר הוא העובדה שהיא מבוצעת בשלב מוקדם יותר של ההיריון בין שבוע 10-13 לעומת שבוע 16 כשמדובר בדיקור מי שפיר. החיסרון של בדיקה זו ביחס לדיקור מי שפיר הינו שהסיכון לאובדן הריון בעקבות פעולה זו גבוה יותר לעומת דיקור מי שפיר ומוערך סביב 1%. סיכון זה כנראה נמוך יותר כאשר הבדיקה מבוצעת דרך הבטן בהשוואה לבדיקה דרך צוואר הרחם.
בדיקת סיסי שליה יכלה להיות כרוכה במעבר דם מהעובר לאם ולכן בנשים עם נוגדנים כנגד כדוריות אדומות עם סיכון לפתח אנמיה עוברית יש להימנע מבדיקה זו, היות ועלולה להחמיר את תגובת האם כנגד הכדוריות האדומות של העובר.
מי צריכה לעשות בדיקת סיסי שליה? מה הסיכונים? (מדקה 01:30)
כמנהל היחידה לרפואת העובר בשיבא פרופ' ינון אחראי על תחום הפרוצדורות הפולשניות בהיריון והינו בעל מומחיות וניסיון רב בביצוע דיקורי מי שפיר, סיסי שליה והפחתות בהיריונות מרובי עוברים.